اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها IOT - Internet Of Things چیست و چه کاربردی دارد ؟
امروزه بیش از هر زمانی بشر به اتصال وسایل الکتروتیکی خود به یکدیگر احتیاج دارد.انسان عصر جدید دایما در حال جا به جایی است.کار و تلاش شبانه روزی باعث شده است تا ما دیگر زمان اندکی را در منازل خود باشیم و یا شرایط کاری و بعد مسافت باعث آن گردیده است که در برخی موارد نیاز باشد تامکان های متعددی را کنترل کرده و ابزار حساسی را دایما باید تحت بررسی قرار دهیم.اما خوب می دانید که بشر هنوز به چنین پیشرفتی نرسیده است که در طول زمان حرکت کرده و در آن واحد بتواند در چند مکان باشد ،پس در چنین وضعیتی با محدودیت ها و نیازهای گفته شده باید راه حلی پیدا میشد تا شما بتوانید در حالی که در مکان A قرار دارید ماشین الات و وسایلی را در مکان های B و C و یا هر جای دیگری هستند را کنتر و هدایت نمایید.در این زمان بود که اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها IOT - Internet Of Things پا به عرصه ظهور گذاشت و توانست مشکلات زیادی را حل نماید.البته این تکنولوژی به نسبت هنور نوپا بوده و زیر ساخت های مورد نیاز آن در اکثر کشورها بوجود نیامده است اما در مراحل ابتدایی و برای مثال کنترل لوازم خانگی و وسایل غیر حساس در اکثر مناطق جهان قابلیت انجام وظیفه را خواهد داشت که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت اما بیاید با هم بررسی نماییم که اصولا اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها از لحاظ فنی چیست و از چه زمانی و چگونه بوجود آمد؟
واژه اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها IOT - Internet Of Things برای نخستین بار در سال ۱۹۹۹ توسط کوین اشتون مورد استفاده قرار گرفت و جهانی را توصیف کرد که در آن هر چیزی، از جمله اشیاء بیجان، برای خود هویت دیجیتال داشته باشند و به کامپیوترها اجازه دهند آنها را سازماندهی و مدیریت کنند. اینترنت در حال حاضر همه مردم جهان را به هم متصل میکند ولی با اینترنت چیزها تمام اشیاء نیز به هم متصل میشوند و یک جهان یکپارچه خواهیم داشت.
اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها IOT - Internet Of Things به زبان ساده به تمامی ابزاری گفته میشود که ماهیت الکترونیکی داشته و بوسیله اتصال بیسیم در قالب WiFi به اینترنت متصل شده و سمت دیگر ، یک مبایل یا همان تلفن همراه و یا یک تبلت که آنها نیز به اینترنت متصل می باشند بوسیله اپلیکیشنی که روی آنها وجود دارد در طی فرایند تبادل اطلاعات کنترل می شوند.
اما اگر بخواهیم اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها IOT - Internet Of Things را به صورت علمی تر و بر اساس تعریف و استاندارد سازی اتحادیه بینالمللی مخابرات اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها به آن پرداخته و ماهیت آن را مورد بررسی قرار دهیم باید تعریف مانیفست شده از طرف این سازمان را در اختیارتان قرار دهیم.
اتحادیه بینالمللی مخابرات اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها (زیرساختی جهانی برای جامعه اطلاعاتی است که بر اساس فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی ، دارای قابلیت تعاملپذیری بالایی است که بر مبنای قابلیت های موجود و رو به رشد از طریق اتصال (فیزیکی و مجازی) اشیاء می باشد که خدمات پیشرفتهای را ممکن میسازد) را به صورت یک استاندارد تعریف کرده است.طبق این تعریف ، (چیز) و یا همان (Things) در واژه اینترنت چیزها (Internet Of Things) به یک شیء از جهان فیزیکی (منظور همان اشیاء) و یا جهان اطلاعات (منظور همان اشیاء مجازی) گفته میشود که قابلیت شناسایی و احراز هویت داشته و امکان یکپارچه سازی با شبگه گسترده ارتباطی را دارا می باشد.
(( منبع استناد شده در این مقاله وبسایت بین المللی www.itu.int به عنوان مرجع اصلی " مرور کلی اینترنت از همه چیز" می باشد که استانداردهای بین المللی را بر میگیرد. ))
اینترنت اشیاء اجازه می دهد تا اشیاء در سراسر شبکه عظیم موجود از راه دور و نزدیک و به طور کلی به صورت کنترل از راه دور قابلیت هدایت و به روزرسانی داشته و این امکان را فراهم سازد تا آن اشیاء یا چیزها را به صورت جزئی از کل دراورده و در یکپارچه سازی تمامی شبکه زمینه ساز ادغام مستقیم از جهان فیزیکی به سیستمهای مبتنی بر کامپیوتر باشد و در بهبود بهره وری ، دقت در اجرا ، تعالی کیفیت و در نتیجه تمامی این پروسه فنی پیچیده ، سود و رشد اقتصادی جوامع و شرکت ها را تضمین نماید.
می دانم که ممکن است کمی پیچیده و سردرگم شده باشید.اما بنا بر آنکه این مقاله ای است باید به رسم امانت و البته واشکافی و انتقال اطلاعات صحیح و دقت متن اصلی اتحادیه بینالمللی مخابرات اینترنت اشیاء را بریتان ترجرمه میکردم ، اما همانظور که در ابتدای مقاله اینترنت اشیاء را به زبان ساده برایتان توضیح داده ام در ادامه نیز به زبان ساده درباره زوایای دیگر آن با همدیگر به گفتگو می پردازیم.
اما از کجا و به چه صورتی تفکر اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها IOT - Internet Of Things وارد فاز اجرایی شد ؟
یکی از دغدغه های امروزه ما آن است که زمان را چگونه مدیریت نماییم ؟
برای مثال از زمانی که از تخت خواب خود می خواهید جدا شوید تا زمانی که از منزل خارج میشوید چه کارهایی انجام می دهید و اصولا آیا میشود که یکسری کارها را از روی تخت خواب خود کنترل کرده و روند خروح از منزل را سریعتر انحام داده و زمان کمتری را هدر بدهیم ؟ آیا امکان دارد زمانی که در محل کار خود حضور داریم برخی از کارهای منزل را انجام داده و در زمان بازگشت به منزل زمان بیشتری برای استراحت و مطالعه و به طور کلی کارهای شخصی خود داشته باشیم ؟ آیا میشود با توجه به بعد مسافت ، برای مثال در زمانی که 50 یا 100 کیلومتر مسیر را رانندگی می کنیم تا به محل کار خود برسیم برخی از ماشین آلات و ابزار خاصی را که تمایل به کنترل آنها داریم را اداره کرده و دیگر زمان طی شده از منرل تا محل کار را هدر ندهیم ؟ و شاید صدها سوال دیگری که در ذهن من و شما برای بهره وری بیشتر به وجود می آید ، روزی برای محققان و پایه گذاران تکنولوژی اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها IOT - Internet Of Things نیز به وجود آمد و آنها با کار و تلاش فراوان چنین تکنولوژی مفید و اثر گذاری را به جوامع بشری ارایه کردند.
در همین راستا اولین تعریف ماموریتی که برای استفاده این تکنولوژی وارد عرصه اجرا شد خانه های هوشمند یا (Smart Home) بود.اما از انجا که برای استفاده از اینترنت اشیاء مهمترین مساله داشتن زیر ساخت های اینترت بود و هزینه های انحام این تعییرات در منزل هزینه های زیادی را بر صاحبان آن تحمیل می کرد عملا فراگیری آن با کندی پیش می رفت.از طرف دیگر لوازم منزل نیز قابلیت استفاده از WiFi و ابزارهای بی سیم را نداشتند و در ابتدا باید صنعتگران شاغل در تولید لوارم خانگی خود را با پیشرفت تکنولوژی بی سیم هماهنگ می کردند که این امر به تدریج در حال انجام بود.
خوشبختانه امروزه در اکثر جوامع زیر ساختهای شبکه اینترنت از قیبر نوری گرفته تا شبکه های دیتای 2G ، 3G ،4G و به هم اکنون نیز 5G اکثریت جامعه را قادر می سازد تا با استفاده از اپلیکیشن های مبایل که به سادگی و رایگان در اختیار آنها قرار دارد حدودا اکثر وسایل منرل خود را از راه دور کنترل نمایند.
اما کاربر دهای اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها صرفا در لوازم خانگی خلاصه نمیشود.به طور کلی میتوان بدین صورت تشریح کرد : هر وسیله ای که قابلیت اتصال به اینترنت را داشته باشد قابلیت کنترل شدن بوسیله یک اپلیکیشن ، از هر کجای جهان را نیز خواهد داشت.این وسیله میتواند یک ایمپلنت نظارت بر قلب، فرستنده زیست تراشه در حیوانات وحشی یا اهلی، موجودات در حال انقراض که درون اندامشان از چیپست استفاده شده است،خودروها ی اصطلاحا خودران با سنسورها، دستگاههای تجزیه و تحلیل دی ان ای برای نظارت بر محیط زیست و مواد غذایی،سالخوردگانی که پرستار و همدمی را در خانه ندارند و ضربان قلبشان ناگهان بالا می رود،کنترل دریچه های سدها در زمان های حساس و بطور کلی میتوان شاخه های مورد استفاده اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها IOT - Internet Of Things را چنین نامگذاری کرد.
اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها IOT - Internet Of Things مورد نیار استفاده در انواع رسانه های دیداری و شنیداری.
اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها IOT - Internet Of Things مورد نیار استفاده در ساخت شبکه و مدیریت تجهیزات تولیدی.
اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها IOT - Internet Of Things مورد نیار استفاده پزشکی ، پیراپزشکی و مراقبت های پزشکی قبل و بعد از عمل های سخت
اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها IOT - Internet Of Things مورد نیار استفاده در نظارت و کنترل عملیات زیرساختهای شهری و روستایی مانند پلها، خطوط راهآهن و نیروگاههای بادی یک کاربرد کلیدی از اینترنت اشیاء است.
اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها IOT - Internet Of Things مورد نیار استفاده در حفاظت از محیط زیست، با نظارت بر هوا یا کیفیت آب،شرایط جوی یا آلودگی خاک و ریزگزدها،حتی میتواند شامل مناطقی مانند نظارت بر حرکات حیاتوحش و زیستگاه آنهادر مناطق بسیار خطرناک و یا صعب العبور باشد.
اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها IOT - Internet Of Things مورد نیار استفاده در مدیریت انرژی و بهینه سازی تولید و مصرف انرژی باشد.
اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها IOT - Internet Of Things مورد نیار استفاده در اتوماسیون خانگی از وسایل اصلی خانه گرفته تا حرکت پرده ها و سایبان و سیستم های حفاظتی و حتی کلز استخر می باشد.
اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها IOT - Internet Of Things مورد نیار استفاده در حمل و نقل ، از شخصی و سازمانی گرفته تا شهری و مسافرتی .
در آخر مایل هستم تا درباره ورود و میزان گسترش اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها در کشور عزیزمان ایران کمی صحبت کنیم.
اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها در وحله اول مانند تمامی تکنولوژی هایی که به ایران وارد شد به همت بخش خصوصی به کار گرفته شد که البته بیشتر جنبه سرگرمی و متاسفانه مایه تفاخر برخی بر دیگران بود.چرا که در بدو ورود کاملا ناشناخته بود.سپس مرکز تحقیقات مخابرات ایران (پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات) پروژههایی را برای بررسی پیادهسازی فناوری اینترنت اشیاء در ایران انجام داد. یکی از این پروژهها با عنوان «تدوین کسب و کار اینترنت اشیا در کشور» (از تاریخ ۱۰ دی ۱۳۹۳ تا ۱۰ خرداد ۱۳۹۴)، انجام شد. در این پروژه بر اساس تجربیات علمی و عملیاتی کشورهای مختلف در حوزههای حاکمیت،کسب و کار، کاربردها و فناوریها ، مطالعات اولیه صورت گرفت و نقشه راه ایران با هدف استفاده ایران از فناوریهای نوظهور ، نظیر اینترنت اشیاء برای افزایش رفاه اقتصادی، کیفیت زندگی و حفاظت از محیط زیست برای رسیدن به سند چشمانداز اقتصادی ۱۴۰۴ تعیین شد.
تمام سعی من بر این بود تا اطلاعاتی کامل در مورد اینترنت اشیاء و یا اینترنت چیزها در اختیارتان قرار داده شود، امیدوارم مورد توجه شما قرار گرفته باشد
لطفا ما را از نظرات و پیشنهادات خود مطلع سازید.
© 2019 Almoweb corporation. All Rights Reserved