درود بر شما :
از زمانی که انسان یاد گرفت تا داشته های خود را با مفهمومی به نام مقدار و تعداد اندازه گیری نماید نیاز به نگه داشتنن آن تعداد و مقدار در حافظه به امری ضروری تبدیل شد.اما با فهم این نکته که باید با مقیاسی استاندارد آنرا نام گذاری کند نیاز و سپس کشف عدد ، بشر را در مسیری قرار داد که انسان آن روزگار حتی فکرش را هم نمیکرد که تمام آینده این جهان بر مبنای مقایسه این اعداد و ارقام ، به جنگ و درگیری بیانجامد.انکس که اعداد بیشتری در حساب خود دارد برای بیشتر کردنش به هر کاری دست خواهد زد.
پس از پیدایش اعداد و ارقام و لزوم جمع و تفریق بشر با نبوغی که در آن زمان داشت از انگشتان دست خود برای انجام عمل جمع و تفریق استفاده کرد اما مشکل ، نگهداری نتیجه محاسبه بود.در این زمان بود که انسان چوب خط را به عنوان وسیه ای برای نگهداری نتیجه محاسبات خود اختراع کرد.اما ضرب و تقسیم ، محاسباتی با منطق بسیار پیچیده بود ، که بعدها بشر به فهم آن دست پیدا کرد. حالا دیگر مشکل بشر انحام محاسبات پیچیده عددی بود و در این زمان بود که انسان به این نتیجه رسید که دیگر ذهن و کاغذ و قلم جوابگوی نیاز رو به رشد او در انجام محاسبات عددی نخواهد بود
حدود 5000 سال پیش در آسیا و مشخصا کشوری که هم اکنون آنرا چین می نامیم مردمی باهوش ، وسیله ای به نام چرتکه Abacuse را اختراع کردند.این وسیله چوبی از مستطیلی تشکیل شده بود که میله هایی چوبی و بعدها فلزی دو ضلع بزرگ آن مستطیل را به همدیگر دوخته بودند و بر روی این میله ها گوی های بیضوی شکل چوبی با آرایش مشخصی بر روی هر میله در جایگاه یکان و صدگان و هزارگان و... وجود داشت. تعدادی از میله ها هم در جایگاه حافظه جانبی (به زبان امروزی)کار محاسبات عددی بزرگ را بوسیله دست انسان به خوبی انجام می دادند.
حدود ۲۳۰۰ الی ۲۷۰۰ سال قبل از میلاد مسیح اولین چرتکه با شکل و شمایلی که امروزه می شناسیم توسط سومریها مورد استفاده قرار گرفتهاست. در طول امپراطوری هخامنشی ، در حدود ۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح، ایرانیان اولین بار شروع به استفاده از چرتکه کردهاند.
چرتکه واژهای است که از زبان روسی وارد زبان فارسی شدهاست. چرتکه در زبان روسی به معنی «تسبیح» میباشد. بازاریان قدیمی در تهران از این وسیله برای حساب و کتاب استفاده میکردند و امروزه از این وسیله با تغییراتی در کشور ژاپن برای آموزش کودکان و پرورش ذهن استفاده میکنند .
اما مکانیزم چرتکه بدین صورت است که از سمت راست ارقام اولین عدد مورد نظر را وارد میکنیم به این صورت که به ازای هر رقم، همان تعداد از مهرههای یکان، دهگان، صدگان و... را پایین میآوریم. سپس، برای وارد کردن عدد بعدی به همان ترتیب، به ازای هر رقم تعدادی از مهرهها را پایین میآوریم ولی اگر تعداد مهرههای مورد نیاز برای پایین آوردن کافی نبود، عدد ۱۰ را نگه داشته و فقط یک مهره به مهرههای سمت چپ آن اضافه میکنیم.
مدت زمان بسیار طولانی گذشت تا بشر بتواند به اختراعی بزرگ جهت سهل و آسان کردن محاسبات عددی دست یابد و بتواند جایگزینی برای چرتکه به جهان معرفی نماید.این خود نشان از هوش سرشار آن افرادی داشت که چرتکه را اختراع کردند و کسی طی این مدت زمان بسیار طولانی نتوانست بر آنها برتری یابد.
در سال های 1642 تا 1645 میلادی زمزمه هایی شنیده شد که افرادی سعی بر آن دارند تا وسیله ای مکانیکی به جهت انجام محاسبات عددی را اختراغ کنند.اما سرانجام در سال 1645 یک شخص فرانسوی با نام بلیز پاسکال در سن 22 سالگی آنهم برای برداشتن بار سنگین انجام محاسبات عددی از دوش پدرش که یک حسابدار بود این ماشین مکانیکی حیرت انگیز را اختراع کرد.
این پیدایش اولین ماشین واقعی و کاربردی محاسباتی بود که میتوانست آن محاسبات را در خود نگاه دارد.
پس از این اختراع مهم و تاثیر گذار تلاش های بسیاری در راه ساحت وسیله ای که امروزه آنرا کامپیوتر می نامیم انحام شد که یا به شکست انحامید و یا موفقیتی در خور توجه به شمار نمی آمد که منجر به اختراع کامپیوتر شود. افرادی مثل چارلز بابیج که ریاضی دانی انگلیسی بود تلاش هایی تا به اندازه ای موفق انجام داد اما هیچ وقت تبدیل به یک اختراع کامل نشد اما به دلیل شباهت های زیاد ماشین تفاضلی او به ساختار کامپیوتر ، نام او را پدر کامپیوتر نهاندند.
در سال 1889 یک مخترع آمریکایی بنام هرمان هولریت Herman Hollerith دستگاهی برای محاسبات سرشماری عمومی آمریکا اختراع کرد. محاسبات سرشماری قبلی در سال 1880 بصورت دستی انجام شده بود و حدود ده سال بطول انجامیده بود. هولریت از کارتهای سوراخدار برای ذخیره نتایج سرشماری استفاده می کرد که در آن دوران نام پانچ را بر آن گذاشته بودند. با استفاده از ماشین ابداعی هولریت، آمارگیران توانستند نتایج سرشماری را در طی شش هفته محاسبه کنند. علاوه بر سرعت، این شیوه ذخیره نتایج ، باعث کاهش قابل ملاحظه اشتباهات شده بود.
او در سال 1896 اولین شرکت کامپیوتری را تاسیس کرد که بعدها در سال 1924 نام آنرا به پر افتخارترین شرکت های دنیای کامپیوتر یعنی IBM تغییر داد.
اما جنگ جهانی دوم حوالی سال 1939 تمام تحقیقات و تلاش های دانشمندان را نیمه تمام گذاشت و ماشین جنگ از روی تمام تمدن بشر عبور کرد و ویرانه ای بیش از خود بجا نگذاشت ولی از انحا که علم و دانش همیشه چه در راه صلح و چه در راه جنگ ابزاری در دست سیاستمداران و صاحبان قدرت بوده و هست در زمان جنگ جهانی دوم، پروژهای سری با نام ENIAC (که مخفف Electronic Numerical Integrator and Computer به معنای کامپیوتر عددی الکترونیکی) آغاز به کار کرد. این پروژه توسط یک پروفسور ۳۲ ساله از دانشکدهی مهندسی برق «پنز مور» (Penn’s Moore) دانشگاه پنسیلوانیا و یک مخترع ۲۴ ساله انجام شد. هدف این پروژه، افزایش سرعت محاسبات ریاضی برای عملیات توپخانهی ارتش بود. ENIAC در سال ۱۹۴۶ به طور رسمی آغاز به کار کرد و میتوانست محاسبات ریاضی را با سرعت بالایی انجام دهد. این کامپیوتر واقعا عظیمالجثه بود. ENIAC شامل ۱۷۵۰۰ «تیوب مکشی» (Vacuum Tube) بود که در ۵۰۰ هزار نقطه، به هم لحیم شده بودند. این کامپیوتر بیش از ۱۵ متر طول و نزدیک به ۳۰ تن وزن داشت.مقایسه وضعیت تراشه ها و چیپست های کنونی با آن هیولای عظیم الجثه واقعا تعجب بر انگیز و تا حدی غیر قابل درک است.امروزه یک تراشه یا Chipset به عرض و طول 1 سانتی متر دقیقا کار آن کامپیوتر را انجام می دهد.
ادامه این سلسله مقالات : تاریخچه اختراع کامپیوتر : فصل اول پیدایش کامپیوتر ! را با ما دنبال کنید.
در ادامه : فصل دوم : تاریخچه اختراع کامپیوتر : ظهور نسل اول تا سوم کامپیوترها و روند پیشرفت !
© 2019 Almoweb corporation. All Rights Reserved