درود بر شما : در ادامه فصل اول
پس از این اختراع علم کامپیوتر و نوآوری های آن رنگ و بوی تازه و و روند رو به رشد تندتری به خود گرفت.البته وقتی روند رو رو به رشد سریعتر را بیان می کنیم باید گفت که در مقابل سرعت تکثیر و رشد و نمو علم در حال حاظر آن زمان شباهتی به سکون دارد.اما اگر با 20 سال گذشته آن مقایسه نمایید میشود گفت اتفاقات هیجان انگیزی در حال رخ دادن بود.
نسل اول کامپیوتر :
اگر بخواهیم کامپیوتر را در قالب نسل های مختلف دسته بندی نماییم ، اینیاک اولین کامپیوتر واقعی و در اصل نام نسل اول کامیوترها را یدک می کشد.
نسل دوم کامپیوتر :
در سال 1948 میلادی، دانشمندی به نام باردين، ترانزيستور Transistor را اختراع كرد ولي ده سال طول كشيد كه از سطح آزمايشگاهي به سطح استفاده صنعتي برسد. ترانزيستور، در پيشرفت صنايع الكترونيك نقش مهمي را برعهده داشت. ترانزيستور از لامپ خلاء به مراتب كوچكتر است. به انرژي كمي نياز دارد، حرارت كمتري توليد ميكند و ارزانتر نيز هست. به اين دلايل ترانزيستور به زودي جاي خود را در ساختمان كامپيوتر گشود و جايگزين لامپهاي خلاء در حافظه شد. به اين ترتيب، نسل دوم كامپيوتر به دنيا آمد.
با اختراع حلقه های کوچک مغناطیسی (Magnetic Core)به عنوان حافظه ، تغییرات عمده ای در کامپیوتر ها ایجاد گردید. اختراع ترانزیستور ، کامپیوتر های جدید را کوچکتر ، سبکتر و قابل اعتمادتر کرد و همچنین مصرف برق آنها را به مقدار زیاد کاهش داد. کاربرد حلقه های کوچک مغناطیسی به عنوان حافظه نیز ، سرعت فراوانی به کامپیوترها بخشید. از این زمان به بعد، شرکتهای سازنده تلاش کردند کامپیوترهایی همه منظوره به بازار عرضه کنند که جوابگوی اغلب امور تجاری و علمی باشند.اولین سری از کامپیوترهایی که ترانزیستور در آنها به کار رفته بود، در سال 1959 عرضه شد. این سری از کامپیوتر ها به کامپیوترهای نسل دوم (Second Generation) معروف شدند.از ماشین های معروف این نسل می توان IBM 1401 ،IBM 1620 و IBM 7000 را نام برد.
تحول مهم ديگري كه در نسل دوم كامپيوترها پديد آمد، زبانهاي برنامه نويسي كامپيوتري بود. در نسل اول كامپيوترها، از زبانهاي سطح پايين، كه در آنها آشنايي با جزئيات ماشين ضرورت داشت، استفاده ميشد. يعني، مجموعهاي از اعداد و ارقام كه كدهايي قابل فهم براي کامپیوتر بود. در نسل دوم، زبانها براي كاربردهاي عموميتر آماده شد. اين امر رواج استفاده از كامپيوتر در امور تجاري و اداري را سرعت بخشيد. كامپيوترهاي اين نسل، با امکان استفاده بوسیله افراد بیشتر توانستند مسیر خود را در ادارات دولتی ، شرکت های خصوصی و منازل اشخاص ثروتمند که توانایی خرید این ابزار و وسایل را داشتند باز کند.البته قبل از ان و در اصل اولین استفاده کنندگان کامپیوترها بخش های فوق محرمانه نظامی بودند.
اگر بخواهیم یک جمع بندی در مورد کامپیوترهای نسل دوم داشته باشیم می توانیم 7 شاخص را برای این ماشین های محاسبه گر و یا کامپیوتر ها بیان نماییم :
مشخصات کلی کامپیوتر های نسل دوم:
1 - ترانزیستور Transistor پایه اصلی تشکیل این کامپوتر را رقم زده بود.
2 - سرعت عمل آنها حدود یک میلیونیم ثانیه بود.
3 - ظرفیت حافظه آنها حدود 30000 کلمه بود و حافظه های کمکی نیز در این نسل به وجود آمدند.
4 – برخلاف کامپیوترهای نسل اول دارای کاربردهای عمومی یا همه منظوره بودند.
5 - زبانهای برنامه نویسی آنها ، به نسبت نسل قبل بسیار آسان تر شده بود
6 - دارای حجم بسیار کمتری بودند.
7 - از حلقه های کوچک مغناطیسی به عنوان حافظه در آنها ، استفاده می شد.
کامپیوترهای نسل سوم :
حالا دیگر نیاز روزافزون و کشش زیاد بازار هدف ، باعث سرمایه گذاری های کلان بر روی تحقیق و توسعه علم و صنعت سخت افزار و نرم افزار کامپیوترها شده بود.دیگر دانش کامپیوتر فقط یک علم و آنهم در خدمت موارد نظامی و آزمایشگاهی یا دانشگاهی نبود.نیازها و درخواست های متنوع بازار باعث آن شده بود تا دانشمندان سعی و تلاش بیشتری برای ارتقای کامپیوترهای شخصی بنمایند.
نسل سوم تحول عظیمی در استفاده تمام اقشار جامعه از این وسیله مفید بوجود آورد.نشانه آن سرمایه گداری 5 میلیارد دلاری بخش خصوصی بر روی این نسل از کامپیوتر بود که در تاریخ چنین سرمایه گذاری هنگفتی از طرف بخش خصوصی بی سابقه بود.
در این نسل از کامپیوتر به جای لامپها و ترانزيستورها، از خاصيت آهن ربايی حلقهها يا ميلهها در اثر عبور جريان برق استفاده شد. در حقيقت، به جای لامپ و ترانزيستور مورد استفاده در نسلهای پيشين، سمت عبور جريان برق را قطبهای آهنربا تعيين ميكردند. در نتيجه دو حالت صفر يا يك به وجود ميآمد.
این کامپیوترها از سری IBM 360 بودند که مدل های گوناگونی از نظر ظرفیت و سرعت کار را در بر می گرفتند، این کامپیوترها توانایی آن را داشتند تا در هر دو امور تجاری و علمی قابل استفاده باشند.
جدیدترین تحول در تکامل کامپیوترها، ساختن وسایل ضبط اطلاعات با قابلیت دسترسی مستقیم (Direct Access Device) در این نسل بود.به این ترتیب کاربران توانستند به هر یک از اجزاء اطلاعات ذخیره شده در یک مجموعه عظیم اطلاعاتی ، در کسری از ثانیه و به صورت تفکیک شده و خود خواسته دسترسی پیدا کنند.علاوه بر آن در این نسل از کامپیوتر ها، سعی شده بود که قطعات مدارها را هرچه کوچکتر و با حجم کمتر بسازند و بدین ترتیب مدارهای مجتمع IC - Integrated Circuits پا به عرصه گذاشتند.
در همین زمان بود که واژه ای به نام مینی کامپیوترها بوجود آمد و منجر به آن شد که در اواسط دهه 60 میلادی بزرگترین انقلاب در استفاده از کامپیوترها بوجود بیاید و آن ظهور کامپیوترهای شخصی یا Personal Computer بود. در همین زمان بود که پای کامپیوتر به صورت عمده به بازار ایران باز شد.در گذشته تعداد اندکی انهم برای دربار و یا اشخاض با نفوذ و ثروتمندان بزرگ وارد ایران شده بود اما در این سالها واردات این وسیله سودمند شتاب بیشتری گرفت.البته سالها طول کشید تا مردم عادی و شرکت های دولتی و خصوصی از کامپیوتر به صورت روتین ، عادی به گونه امروزه استفاده نمایند.
به طور کلی میتوان گفت نسل سوم کامپیوترها در سه شاخه
1 – سخت افزار
2 – نرم افزار
3 – عملیات های ارتباطی
پیشرفت های عمده ای کردند .چرا که با پیشرفت تکنولوژی کامپیوترها به سمت هر چه مینیاتوری شدن گام برداشته و توانمندی های بسیار بیشتر و دقیق تری پیدا کردند که منجر به ورود کامپیوترهای شخصی به بازار شد.در علم نرم افزار نیز برنامه نویسان بسیار سریع و هدفمند در گسترش سیستم های عامل و نرم افزار های کاربردی Utility ها مشغول بسط و توسعه بودند.اما در سوی دیگر گام های مهم و سریعی در ارتباطات همزمان و گسترش شبکه های کامپیوتری و تعاریف جدیدی از شبکه ها ، وارد فضای علمی و بازار کار شده بود.
ادامه این سلسله مقالات : تاریخچه اختراع کامپیوتر ! ما را دنبال نمایید...
در ادامه : تاریخچه اختراع کامپیوتر : فصل سوم : نسل چهارم تا ششم کامپیوترها !
© 2019 Almoweb corporation. All Rights Reserved